Project Description

Reverse Aging

We kunnen niet ontsnappen aan de biologische tijdlijn van veroudering. Maar we kunnen het tij keren met nieuw technologie. Twee belangrijke biologische kenmerken van veroudering – verkorting van de telomeerlengte en accumulatie van verouderde cellen – kunnen worden omgekeerd, volgens een baanbrekende nieuwe studie die is vrijgegeven door de Universiteit van Tel Aviv en het Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research in het Shamir Medical Center.

Dit is de eerste keer dat deze behandelingen effectief zijn gebleken bij mensen.

Door gebruik te maken van een specifiek protocol van hyperbare zuurstoftherapie (HBOT), werd de telomeerlengte significant vergroot en verouderde cellen verminderd in een populatie van gezonde ouder wordende proefpersonen.

Het voorkomen van de biologische achteruitgang van veroudering is van cruciaal belang omdat veroudering een belangrijke risicofactor is voor kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en de ziekte van Alzheimer.

Telomeren zijn het einde van chromonen die genetische informatie bewaren. “De handige manier om erover na te denken, is door te denken aan een schoenveter [chromosomen] en de kleine beschermende uiteinden aan het uiteinde van je schoenveters [telomeren]”, zegt Dr. Elizabeth Blackburn, een wetenschapper die in 2009 de Nobelprijs won voor de ontdekking van hoe chromosomen worden beschermd door telomeren, vertelde Growing Bolder.

Als je die niet hebt, rafelt de schoenveter weg. We kunnen genetisch materiaal en DNA en chromosomen zien als die schoenveters. De telomeren zijn deze beschermende uiteinden, en gedurende de menselijke levensduur hebben ze de neiging te verslijten. ”

De studie maakt deel uit van een uitgebreid onderzoeksprogramma dat zich richt op veroudering als een omkeerbare ziekte en is gepubliceerd in het peer-review tijdschrift Aging, getiteld: Hyperbaric Oxygen Therapy Increases Telomere Length and Decreases Immunosenescence in Isolated Blood Cells: A Prospective Trial.

De toekomstige klinische proef, die deel uitmaakt van een uitgebreid onderzoeksprogramma voor veroudering in Israël, werd uitgevoerd door prof.Efrati, MD, van de Faculteit der Geneeskunde en Sagol School of Neuroscience aan de Universiteit van Tel Aviv en Amir Hadanny, MD, Chief Medical Research Officer van het Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research en co-auteur van de studie.

Eenvoudige lichaamsbeweging is belangrijk voor “telomeeronderhoud”, maar nu kunnen we hyperbare zuurstoftherapie (zoals hierboven gezien) toevoegen aan de mix van preventieve, proactieve hulpmiddelen.

“Tot nu toe bleken interventies zoals veranderingen in levensstijl en intensieve lichaamsbeweging enig remmend effect te hebben op de verwachte verkorting van de telomeerlengte,” zei Dr. Hadanny. “Wat echter opmerkelijk is in onze studie, is dat we in slechts drie maanden HBOT zo’n aanzienlijke telomeerverlenging konden bereiken – met snelheden die veel verder gaan dan de huidige beschikbare interventies of veranderingen in levensstijl.”

De studie omvatte gezonde, zelfstandige volwassenen van 64 jaar en ouder die geen aanpassingen aan levensstijl, dieet of medicatie ondergingen. Elke patiënt ontving 60 dagelijkse HBOT-sessies in de loop van 90 dagen.

“Nadat we ons HBOT-onderzoek hebben gewijd aan het onderzoeken van de impact ervan op het gebied van hersenfunctionaliteit en leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang, hebben we nu voor het eerst bij mensen de biologische effecten van HBOT op cellulair niveau bij gezond ouder wordende volwassenen ontdekt”, aldus Efrati, de onderzoeksgroep leider.

Deze medische doorbraak krijgt wereldwijde aandacht.

Het klinkt en ziet eruit alsof het te mooi is om waar te zijn, maar deze unieke hyperbare zuurstoftherapie is nu beschikbaar voor het publiek.

Reverse Aging | Dr. Shai Efrati | TEDxWhiteCity

Hyperbaric oxygen therapy increases telomere length and decreases immunosenescence in isolated blood cells: a prospective trial

Reverse agingCognitive enhancement of healthy older adults using hyperbaric
oxygen: a randomized controlled trial